Herfst 2024

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij mij overheerst het gevoel dat we zomaar weer in een ander tijdvak van het jaar belanden. De zomer ligt alweer een tijdje achter ons en zowaar laten de bomen de bladeren weer los en kunnen we genieten van natuurlijke kleurenpracht.

Elk jaargetijde heeft zo zijn kenmerken en wij mensen voelen dat aan en passen ons aan. In de zomer op de stranden, schaars gekleed, voelen we ons opgetogen, vrij en zin in een avontuur. Al dan niet met een partner, of juist op zoek naar die partner. De winter kent vaak een tegenovergesteld gevoel. De kleren gaan aan, we kruipen eerder onder de wol en zitten even niet te wachten op een avontuur. De lente en de herfst zijn meer van die overgangsgetijden. Als de lente zicht aandient, krijgen we weer wat meer pit en zin om erop uit te gaan en in de herfst? Vaak ook weer het tegenovergestelde, minder zin, het kan guur zijn en wie weet stormt het zo hard.

We zijn ons over het algemeen niet zo bewust hoe we omgaan met de omstandigheden en hoe dat ons gevoel en handelen bepaald. Alleen al de natuurlijke seizoenen laten dat goed zien. We zien het terug in de geboortecijfers, het aantal mensen dat komt te overlijden. Zelfdodingen kent ook een piek, anders dan gedacht niet in de winter, maar in de lente.

De volgende vraag popt bij mij op, misschien ook wel bij u, jou; “hoe en in welke mate hebben wij invloed op ons eigen leven als we ons zo laten beïnvloeden?” Nu heb ik daar wel wat voor doorgeleerd, maar toch, theorie en het weten is wat anders dan het doen. Je laten leven door de omgeving en daarbij een deel van jezelf verliezen is niet iets wat ons gelukkig maakt. Grip hebben en houden op jezelf en dat wat je doet en waar je voor staat willen we allemaal, denk ik, maar…

We leven op dit moment in een tijd waarin het beïnvloeden van mensen epidemische vormen heeft aangenomen. We worden overspoeld met reclames, nepnieuws, influencers die betaald worden om dubieuze producten te verkopen. Sociale media als dan niet in de mainstream overspoeld ons en het lijkt erop dat we het van onze politieke voorgangers ook niet echt kunnen verwachten. Polarisatie is een gif dat beïnvloeding versterkt.

Nu de ‘ikke’, jij de persoon die je bent, in al deze omstandigheden. Weet jij hoe en in welke mate je jezelf bent verloren? Hoe sta je op? Optimistisch met een goed gemoed? Of ben je narrig en heb je er weinig zin en vertrouwen in? Als je weet waardoor je gevoel en gedrag wordt beïnvloed, dan kun je er wellicht ook leren daarmee om te gaan. Een boek van negativiteit dichtslaan en nieuw boek van positiviteit openen is dat niet wat je zou willen? Misschien lukt dat om er met iemand over te praten of iemand die je helpt om dat negatieve boek echt achter je te laten, waardoor er ruimte komt voor een nieuw boek.

Weet me te vinden als je die stap wilt zetten. Je/u kunt gebruik maken van het contactformulier of een datum/tijd aanvragen in het boekingssysteem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.