Winter 2024
We verwelkomen de winter vaak met een optimistische instelling. Dromen we van een witte kerst? Halen we de schaatsen uit het vet? Genieten we van de vrieskou terwijl de zon schijnt op een beschut terras aan het strand? Velen koesteren positieve gedachten bij deze tijd van het jaar. En terecht, want elk seizoen brengt zijn eigen verhaal en onze biologische klok past zich moeiteloos aan. Zo is de natuur een uitstekende gids in ons leven.
Als de natuur de enige richtlijn in het leven was, zou het leven waarschijnlijk veel minder ingewikkeld zijn. Wij mensen, mogelijk ooit voortgekomen uit die natuur, zijn echter steeds verder afgedwaald. Sterker nog, we raken er steeds verder van verwijderd, zonder dat we het echt beseffen. We passen ons aan…
Aanpassing is een proces dat voor elk individu anders verloopt. Sommigen groeien en ontwikkelen zich op een manier die naadloos aansluit, als een jas die met hen meegroeit. Voor anderen kan diezelfde jas juist niet meegroeien, te krap worden of zelfs te ruim zitten. Te krap als veranderingen te snel komen, te ruim als ze aan je voorbij lijken te gaan. Wanneer de jas van groei en ontwikkeling niet langer past, kan dat voor een persoon erg lastig zijn. De omgeving verandert, het ideale beeld vervaagt en de toekomst kan er minder rooskleurig uitzien, soms zelfs somber.
Het is essentieel voor iedereen om te weten dat je nooit alleen bent. Als sociale wezens zijn we gemaakt om samen te leven. Biologen zullen bevestigen dat we voor 98% verwant zijn aan apen. Bezoek eens een dierentuin en observeer hoe chimpansees of bonobo’s als een groep samenleven, en stel je voor hoe wij dat in onze samenleving doen. Dit is geen oproep om ons als apen te gedragen, integendeel. We hebben ons ontwikkeld tot de wezens die we nu zijn, steeds minder als een groep en steeds meer als individuen, gedreven door verwachtingen die worden gevormd door externe invloeden. Dit staat ver van onze natuur en vervreemdt ons van onze inherente sociale behoefte om samen te zijn.
De meteorologische winter is aangebroken, een kans om weer dichter bij de natuur te komen?