Zit je vast?

Soms kun je het gevoel hebben dat je ‘vast’ zit. Geketend in een bepaalde vorm van onvrijheid. Zo’n gevoel kan sluimerend aanwezig zijn en doet je geen goed. Als een druppel op een steen slijt dit in je gemoed. Toch overkomt vrijwel iedereen wel eens dat gevoel.

Gelukkig kunnen wij als mens er best goed mee omgaan, gewoon ook omdat het gevoel vaak van voorbijgaande aard is. Bijvoorbeeld na een teleurstelling of als je ontdekt dat een ander, denk aan een collega, toch wat meer uit de baan heeft kunnen halen.

Wat als het niet overgaat en dit gevoel vaak en mischien wel te vaak opspeelt. Het doet je geen goed en er bestaat een kans op depressiviteit. Daar wil je natuurlijk van wegblijven. Wat kan je eraan doen om weg te komen van dit gevoel? Hoe werp je de ketens af en lukt het je om je weer vrijer te voelen in het maken van keuzes? Is dat niet moeilijk?

Een toverwoord in deze is ‘lef’. Aandurven! Dat is voor iedereen anders. Persoonlijke omstandigheden zijn natuurlijk van invloed. Als je je gevangen voelt in een baan en je hebt een hypotheek en een gezin zit je in andere positie dan als je bijvoorbeeld een kunstenaar bent en je werk in een galerie verkoopt. Toch is de start om weg te komen uit dat gevoel hetzelfde. Je moet het aandurven om een stap te maken en iets achter je te laten, waardoor je weer de vrijheid vindt om verder te kunnen. In je omgeving zullen mensen niet altijd het met je eens zijn. Wat gooi je weg? Wat ga je dan doen? Denk aan je gezin… Vul maar in en bedenk wat jezelf zou zeggen. Best begrijpelijk als je aan de andere kant staat.

Het zijn natuurlijk goed bedoelde adviezen en mensen die je dierbaar zijn hebben het beste met je voor. Echter hebben zij niet te dealen met jouw gevoel wat je leven negatief beheerst. Daar moet je wat mee en anders dan menigeen denkt, dat doe je niet voor jezelf. Want als jij niet goed in je vel zit en mogelijk depressief wordt, dan doe je jezelf en anderen tekort. Je kunt alleen er voor een ander zijn als je eerst goed voor jezelf zorgt. Dat vergeten we nogal eens, ondanks dat het een waarheid als een koe is.

Vaak lukt het ons om zelf verder te komen en beslissingen te nemen, waardoor we de ketens afwerpen. Als dat niet werkt kun je natuurlijk hulp zoeken. Bijvoorbeeld in de vorm van een coaching traject of begeleiding door counseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.