Herfst

De zomer zomert nog wat na, maar zo in de tweede helft van september van het jaar 2023 zijn de eerste herfststormen alweer over het land getrokken. Vakanties zijn voorbij, de kinderen gaan naar school. Langzaam maar zeker komen we weer in het bekende ritme. Voor de één vertrouwd en fijn om weer op te pakken, voor de ander kan het anders zijn.

Zo kwam ik op een zonnig terrasje in deze zomer iemand tegen. Een oud collega die vertelde over zijn dochter. De man vertelde dat zijn dochter en haar man in een scheiding lagen. Een gezin met 3 kleine kinderen. De dochter had mijn oud-collega laten weten dat zij nu alleen voor de kinderen moet zorgen en dat het inkomen van haar man was weggevallen. De man was zijn baan kwijt geraakt, er lag een oorzaak van drank- en drugsgebruik aan ten grondslag. Het liet zich aanzien dat de man van de dochter de bekende ‘kale kip’ was geworden, zodat alimentatie voorlopig geen optie zou zijn. Het verhaal speelde zich af in deze zomer, waarschijnlijk na een langere geschiedenis. De oud-collega was duidelijk van slag. Jij kon zijn dochter wel wat ondersteunen, maar zeker was dat de dochter zelf ook weer op zoek moest naar een fulltime job.

Nu een paar weken later moest ik denken aan dit gesprekje en deze situatie in dit gezin. Het was voor mij zo herkenbaar uit mijn beroepspraktijk in de jeugdbescherming. Een gezin drie kinderen, drank- en drugsgebruik, onmacht, financiële problemen. Gelukkig lukt het de meeste ouders om al dan niet met (informele) hulp de zorg voor de kinderen vol te houden. Soms lukt het niet of is de dreiging van de ex-partner zodanig dat de veiligheid van de kinderen in gedrang komt. Ik heb naar mijn oud-collega geluisterd en ik hoop maar dat het hem, met zijn dochter en kleinkinderen goed gaat.

De herfst klopt weer aan de deur, de zomer is voorbij. Het ‘gewone’ leven gaat weer aan de gang. Het ‘gewone’ leven is er altijd één van vallen en opstaan. Soms lukt het niet echt goed om op te staan. Schroom dan niet om iemand te vragen je te helpen op te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.