Zomer 2023

Wij mensen zijn eigenlijk best gewoonte dieren. We leven in en met de seizoenen en we passen ons daar ook op aan. Als het buiten donker wordt, grijs somber, dan nemen depressies toe. In het voorjaar na de winterse tijd zien we dat weer dalen en in de zomer dan zien we het letterlijk en figuurlijk zonniger in. Zelf ben ik niet zo gevoelig voor de seizoenen. Natuurlijk wordt ik niet echt vrolijk van dagen zonder zon en alleen regen, maar dat is meer omdat je er minder op uit kan.

Nu het zomer is, kunnen we er meer op uit. De schoolvakanties staan voor de deur. Het land komt in een andere modus. Minder politiek, minder files, veel sport, even geen wekelijkse repetitie van het zangkoor.

Tijdens de periode van de corona-epidemie waren we erg beperkt in onze vrijheid om bij elkaar op bezoek te gaan. Vooral ouderen hebben dit ervaren. Er was geen of weinig bezoek van dierbaren. Toen in 2021 er meer ruimte kwam en in 2022 er echt ruimte was kregen we te maken met een nieuw fenomeen: ‘zomereenzaamheid’. Als in de zomer veel komt stil te liggen, dan kan het zomaar gebeuren dat ouderen die lid zijn van het zangkoor of andere verenigingen hun wekelijkse activiteiten moeten missen.

Campagnes tegen zomereenzaamheid worden of zijn weer opgestart. We worden aangemoedigd om juist in de zomer wat meer aandacht te hebben voor ouderen wiens wekelijkse activiteiten een zomerstop hebben. Een goed initiatief dat aandacht verdient. Lees hier meer

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Iemand die alleen door het leven trekt is vaak helemaal niet eenzaam. Dat is een misvatting. Wel is het zo dat iemand die alleen is normaliter behoefte heeft aan anderen. We zijn niet alleen gewoonte dieren, we zijn vooral ook groepsdieren. Alleen en eenzaam is een giftige combinatie die behoorlijk dwars kan zitten en een heel naar gevoel kan opwerpen.

Als je met zo’n naar gevoel zit, dan is het altijd goed om even met iemand te praten. Zet je schroom of je trots opzij en bel die oude vriend, of leen een kopje suiker bij de buur die niet op vakantie is. Als je dochter/zoon niet belt, bel haar en zeg haar alleen maar gedag: ‘ik wou je even horen’. Wie of wat dan ook, neem het initiatief om een stem te horen spreken die dan in elk geval voor even je een wat minder naar gevoel geeft. En ken je iemand in je omgeving? Lees hier meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.