Lente

Het weer wordt weer beter en we zijn meer op pad. De winter lijkt nu echt voorbij, nachtvorst is over. Het nieuwe leven lacht ons weer toe in de lente. Bloemen komen op en de vogels fluiten er steeds lustig op los vanaf hun nest met eieren. Gelukkig maar…

Laatst had ik een gesprek met een oudere dame. Ze vertelde over haar leven en wat ze zoal mee had gemaakt. De Tweede Wereld oorlog heel bewust. Ze was tweeëntwintig toen deze begon. Mijn vader was zestien toen de oorlog begon en hij werd opgepakt als jongere en afgevoerd naar Duitsland. Hij werd te werk gesteld in de oorlogsindustrie. Hij heeft nooit over die tijd willen vertellen. Natuurlijk heb ik wel gelezen wat het werken in Duitsland voor die jongeren van toen betekende.

Recent sprak ik iemand over het leven van nu in ons land. Ik vertelde van mijn gesprek met de oudere dame. Het is lastig om het hier en nu met het toen te vergelijken. Ouderen hebben ervaringen opgedaan die hun kunnen helpen in het hier en nu, Het nu laat zien dat er is bij sommige groepen veel ongenoegen is. Het vertrouwen in de overheid en de politiek is bijzonder laag. Omstandigheden van nu zijn dan ook onzeker. We leefde na de Tweede Wereld oorlog in een waas dat het niet mis meer kon gaan. Corona en de inval in de Oekraïne laten zien dat het zomaar anders kan zijn. Er op los leven in een drive naar economische groei heeft geleid tot een kritische situatie voor het natuur en klimaat. We zien de gevolgen, bijvoorbeeld in Spanje (droogte) en Italië (wateroverlast).

Er is genoeg om niet vrolijk van te worden, maar toch…

Ga weg van negatieve gedachten en laat die je leven niet leiden of beïnvloeden. De lentelaat zien dat het gras weer kan groeien, dat leven tot bloei komt. Dat kan ook voor de geest van de mens. Al zie je dat soms zelf niet meer zo…

Als je het echt niet meer lukt om negatieve gedachte achter je te laten en deze je leven gaan beheersen, dan is het misschien helemaal niet verkeerd om er met iemand over te gaan praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.