Hoofdpijn

Oorlog beheerst het wereldbeeld
Foto door Алесь Усцінаў via Pexels

Het was prachtig weer. Een blauw strakke hemel, nauwelijks wind en een aangename temperatuur. Een dag in het Noorden van het land. Maart 2022. Op zo’n 2000 kilometer verder is het oorlog. De beelden en de liveblog houden het ons van uur tot uur op de hoogte. Kiev is niet gevallen, de Russen trekken weg of zijn inmiddels weg uit dat gebied. Het nieuws is gitzwart van wat oorlog uitricht onder de mensheid.

’s Avonds bij een gezellig samenzijn kwam het op tafel. Een vrouw van rond de 50 is zichtbaar aangeslagen. Ze heeft geen specifieke banden met het land of de mensen daar, maar het komt zo binnen. Ze vraagt zich af waarom niemand opstaat tegen deze agressor en de Oekraïners bevrijden van een op stapel staande overheersing. Waarom?

Een andere tafelgenoot wist het antwoord wel. De wereldorde wil wegblijven van WO III of een nucleair debacle. Immers de agressor heeft daarmee gedreigd. Het gesprek ging verder, de vrouw van 50 probeerde het te begrijpen, maar toch…
Dat gevoel van geslagenheid, het gebeuren ging door en mensen sterven, kinderen leven onder de grond in de metrostations.

Het gebeurd en je kunt er niets aan doen. Het zit je op je nek en je gaat er soms zelfs slecht van slapen. Dat gevoel van geslagen zijn komt weg uit de machteloosheid die je treft. Mensen krijgen er vaak mee te maken. Gelukkig kunnen we er over het algemeen wel mee omgaan, maar soms lukt het niet. Ik las een verhaal van iemand die naar de Oekraïne ging om aan te sluiten bij het vreemdelingenleger aldaar. De man wou niet machteloos toezien en besloot die kant op te gaan om te strijden voor de vrijheid tegen de agressor. Nu is dat niet iedereen gegeven, sterker nog, de meeste van ons kunnen dat pad pragmatisch niet bewandelen. We hebben teveel onze verantwoordelijkheden hier. Dat kun je niet zomaar laten vallen.

Machteloosheid moeten we niet onderschatten. Het is vaak de bron van meerdere mentale problemen dat zich fysiek behoorlijk kan uiten, bijvoorbeeld in (chronische) hoofdpijn.
Omgaan met machteloosheid en de gevoelens die daaruit voortkomen is te leren. Misschien wil je daarover eens met iemand over in gesprek. Dat kan, neem gerust contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.