Bloeien

Gisteren reed ik over de landerijen en het viel me op dat alles alweer wat groener werd. De herfst is voorbij en blijkbaar heeft de winter nog niet zoveel vat gehad op de natuur. Zag zelfs een verdwaald krokusje opkomen. Hoe mooi kan het toch zijn.

’s Avonds werd ik gebeld door een vriendelijke ex-collega. Natuurlijk de 1e vraag gesteld, hoe is het daar? Daar op het werk, waar ik jaren heb rondgelopen. Heel herkenbaar brandde hij los. Nog steeds heel druk, veel verwachtingen, veel werk in te weinig uren. Onvoldoende personeel. Ontevreden klanten.

Ik luisterde en moest beamen dat er dus nog niet veel was veranderd. Altijd een bepaalde vorm van krapte ervaren en een directie die dit niet ziet. De vraag die dan opkomt, ziet de directie het echt niet of ligt het aan de medewerker. Pakt hij het niet efficiënt op? Kan hij zijn werk niet goed organiseren? Of stelt hij de verkeerde prioriteiten, of…

Omdat het gesprek wat bleef hangen en de ex-collega zichzelf ook wat aan het opwinden was, brak ik even in. “Het leek wel lente”, riep ik zomaar in het gesprek. De ex-collega viel stil. Lente?

Ik vertelde van mijn beleving op de fiets van die middag. Wat me opviel en dat elk seizoen zo zijn eigen pracht kent. De ex-collega bleef wat stil. Toen het gesprek even geheel stil viel, zei hij; “weet je dat ik al een paar maanden helemaal niet meer kan genieten van dit soort dingen, mijn kop zit gewoon te vol”.

Bovenstaand is voor vele best herkenbaar. Soms zijn we met zoveel dingen in de weer dat je echt het gevoel kan hebben dat je kop te vol zit. Eigenlijk vliegt het dan allemaal aan je voorbij. Je ziet even niets meer bloeien.

Het goede nieuws is, dat daar wat aan te doen is. Een eerste stap is om het zelf te zien en te erkennen. De tweede stap is gas terugnemen en voor jezelf beslissen wat echt belangrijk is in je leven. Soms lukt dat niet en heb je daarbij wat hulp nodig. Wie weet heb je een vriend of vriendin waar je goed mee kan praten. Of wil je dit juist niet en zoek je iemand die met afstand met je mee kan kijken.

Een coaching- of counselingstraject met een ervaren professional is dan een goede optie. Maak gerust een afspraak om een eerste vrijblijvend gesprek te voeren. Dat kost niks en wie weet zie jij dan straks ook weer de landerijen bloeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: