John Visser

Rek

Rek is er uit

Ik sprak vandaag zomaar iemand die niet zo in mijn gezinsbubbel zit. Hij vertelde dat de rek er wel een beetje uit is. Al bijna een jaar torsen we een pandemie op onze schouders. Het gaat op en neer, na een carnaval een intelligente Lock down, een zomer met mogelijkheden, een winter en dan nu een avondklok met maximaal 1 bezoeker per dag. Ja, de rek is er wat uit.

Elastiek kan rekken, rekt wat uit, rekt wat verder uit en kan echt knappen. Zeker als het elastiekje wat vaker wordt gebruikt en het rubber slijt.

Onze geest is geen elastiekje. Het brein is een mysterieus onderdeel van ons menszijn. Lichaam en geest zijn één en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vliegt de geest uit de bocht, voelt ons lichaam. Laat ons lichaam ons in de steek dan heeft de geest overuren.

Ons lichaam vergt onderhoud. Het helpt als we bewegen, als we gezond eten, niet roken en matig zijn met alcohol. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben. Gezond in het leven staan is nog geen garantie dat je gevrijwaard bent van enge ziektes.

Onze geest vergt een gehele ander aanpak. Voeding van de geest komt op een andere manier binnen. Een belangrijke is zingeving. Een doel om er te zijn. Een andere voeding is het menselijk contact. Je wordt gezien, je doet ertoe.

Het is, althans dat lijkt zo, gemakkelijker voor het lichaam te zorgen dan voor de geest. Begrijpelijk want dat is veel minder gemakkelijk om vast te pakken. Rek- en stretch oefeningen voordat je wat gaat joggen is heel goed zicht- en tastbaar. Rek en stretch oefeningen voor de geest zijn wat lastiger vorm te geven.

Voor best veel mensen slaat de pandemie op de flexibiliteit van de geest, waardoor de rek er wat uitgaat. Gelukkig kunnen de meeste mensen in hun omgeving wel wat voeding voor de geest vinden om het te kunnen volhouden en nog best naar de zin te hebben.

Hopelijk lukt het jou, jij die dit leest, dat ook. Mocht je desalniettemin toch iemand nodig hebben om jouw geest wat positief te voeden? Weet dat je altijd met mij contact kan opnemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: