John Visser

Dromen

Zijn de meeste dromen nou echt bedrog?

Zo heel af en toe komt dat bekende liedje van Marco Borsato nog voorbij. Het doet me altijd denken aan Brigitte (niet haar echte naam) die ik tegenkwam in een tijd dat je nog ergens met elkaar gemakkelijk in gesprek kon raken. Geen anderhalve meter, geen mondkapje, gewoon even zitten en in gesprek raken.

Brigitte liet mij toen achter met enige verbazing en vragen. Haar verhaal was zo bijzonder en zo anders dan je verwacht als je zomaar iemand aanspreekt. Was ze de weg kwijt? Of…

Dromen, zo zei ze, zijn een openbaring van je ziel. Ze vertellen en voorspellen. Voor haar was het gave geworden om dromen te kunnen verklaren en te plaatsen. Als ze met mensen sprak en ze vertelde haar hun droom, dan kon zij heel goed verklaren en voorspellen hoe het de persoon tegenover haar zou vergaan.
“Je zal maar vooral nachtmerries hebben” enigszins als cynische grap bedoeld, gaf ik haar deze opmerking. Brigitte keek me indringend aan en vond mijn opmerking niet zo geweldig. “Een nachtmerrie is ook een droom, een nare droom”.

Nu jaren later denk ik dus nog wel eens dat moment als het liedje voorbijkomt. Ik was toen niet zo empathisch ingesteld en nam Brigitte niet zo serieus. Opleidingen, trainingen en vooral ervaringen verder zou ik nu heel anders in het gesprek staan. Dromen zou ik nu heel serieus nemen. Het is onderdeel van je mens zijn. Veel onbewuste emoties vinden een weg in het mystieke deel van het brein. Soms loopt het over en komt het voorbij, bijvoorbeeld in een droom, of zomaar in een willekeurig moment van stilte of juist van overspanning. Gelukkig gaat het voor de meeste mensen allemaal wel goed. Emoties, vreugdevol of verdrietig, spannend of rustgevend, het vindt zijn weg wel in ons geweldig systeem. Soms…

Soms zijn er wel eens van die onbehaaglijke gevoelens die je niet kunt plaatsen. Vaak gaat het over. Soms komt het terug, soms blijf het hangen en heeft het echt wel wat negatieve invloed op jezelf en vaak ook op je omgeving. Je slaapt slecht en hebt steeds minder fut. Waar komt het weg? Wat kan ik er mee?

In dit soort situaties is het goed om te kunnen praten met iemand die wat verder van je weg staat en er verstand en ervaring mee heeft. Ik kan zo iemand voor je zijn die je wat op weg kan helpen en wat handvatten kan geven om hiermee om te gaan. Vul het contactformulier in en dan zal ik je benaderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: